Woning De Biekorf

Deze villa in typische Nieuwe Zakelijkheid-stijl is gebouwd in 1931, naar een ontwerp van architect Geo Bontinck.

Locatie Gent
Programma woning
Opdrachtgever privé
Status opgeleverd
Periode 2014 ― 2016
Oppervlakte 540 m²

IN SAMENWERKING

Fotograaf Cafeine
BONTINCK ©Cafeine (14)

Deze villa in typische Nieuwe Zakelijkheid-stijl is gebouwd in 1931, naar een ontwerp van architect Geo Bontinck.

Dit kubistisch gebouw wordt gekenmerkt door drie bouwlagen, een plat dak vooraan terwijl achteraan een steil pannendak voorzien is. Bijzondere elementen zijn het slank uitstekende balkon en luifel, de stalen balustrades aan het balkon en het hekken, de zwart stalen ramen, de op maat gemaakte buitenverlichting, en de uitgekiende vormgeving van de toegangsdeur.  Het interieur kent een bijzonder grote ruimtelijkheid en overdadige lichtinval, en wordt afgewerkt met natuursteen, parketvloeren en ingewerkt meubilair.

De modernistische woning maakt sinds 1994 deel uit van de bescherming stadsgezicht, intrinsiek Miljoenenkwartier en is sinds 2009 een vastgesteld inventarisitem bouwkundig erfgoed op de Inventaris van Onroerend Erfgoed.

De woning werd in 2014 aangekocht door de huidige bewoners, toen ze reeds een renovatie met typische Vlaamse elementen had ondergaan. Het interieur van de woning is intussen volledig verbouwd en teruggebracht naar zijn originele grandeur en ruimtelijkheid, in een typische uitgepuurde, heldere vormgeving.

 

Publicaties

SABATO, WEEKENDMAGAZINE VAN DE TIJD ― 26.05.2018 ‘Open Deur – Binnenkijken bij Marilyn Smith’

BULTHAUP.COM ― 08.03.2018 ‘Woning De Biekorf: oude ziel, nieuwe thuis’