Villa De Nil

‘Villa De Nil’, eerbetoon en roepnaam voor deze modernistische villa met omringende tuin uit 1936.

Locatie Sint-Denijs-Westrem
Programma kantoor
Opdrachtgever nv Rietveld Bouwprojecten
Status opgeleverd
Periode 2016 ― 2018
Oppervlakte 288 m²

IN SAMENWERKING

Architect CAAN Architecten
Fotograaf Cafeine / Tim Van de Velde
DENIL ©TimVanDeVelde (4)

De woning werd in 1935-1936 ontworpen door Emile De Nil in een modernistische bouwstijl die sterk beïnvloed werd door het romantisch kubisme van de Nederlandse architect W. M. Dudok en de scheepsarchitectuur, de zogenaamde pakketbootstijl. Kenmerkend voor deze bouwstijl zijn het volumespel, de overkragende schilddaken, ingebouwde bloembakken, ronde vensteropeningen als referentie naar patrijspoorten, het gebruik van boegvormige volumes, de toepassing van grafisch metaalwerk, en markante, beeldbepalende schouwvolumes die aan deze van een stoomboot doen denken.

De bouwenveloppe van deze markante interbellum-villa kenmerkt zich door de geschilderde polychromie van houten en metalen onderdelen en door de materiaalpolychromie van de bouw- en afwerkingsmaterialen. De gevels zijn uitgevoerd in een steeds zeldzamer wordende Cimorné Lavé-techniek. Deze techniek bestaat eruit om een cementpleister met decoratieve granulaten, hier natuursteen, aan te brengen op de structuur en vervolgens uit te wassen zodat de granulaten zichtbaar worden. Deze decoratieve beige bepleistering wordt aangevuld met donkerbruin geglazuurde keramische dorpels, plinten, dakpannen en raam- en deuromlijstingen, alsook decoratief metaalwerk en geometrisch glas-in-lood. Als algemeen kleurschema voor deze elementen werden vier hoofdkleuren toegepast: chocoladebruin, beige, mosterdgeel en turquoise.

In 2014 is de villa een zeer zware, onrespectvolle renovatie ondergaan waarbij veel historische en karakteristieke elementen werden verwijderd en het geheel werd voorzien van een witte afwerkingslaag met PVC schrijnwerk en bakgoten. Ook het interieur werd bijna volledig gestript en voorzien van sterk, met het historisch karakter, contrasterende afwerkingen.

Bij de huidige restauratie werd de oorspronkelijke gebouwpolychromie van het exterieur in ere hersteld, alsook werden alle verdwenen elementen zoals schrijnwerk, smeedwerk en keramische elementen naar historisch model gereconstrueerd. Voor het interieur werd geopteerd om de nog aanwezige elementen zoals lijstwerk, gebogen pleisterwerk en schrijnwerk – met chromen en ebbenhouten detaillering – te behouden en aan te vullen met een sobere maar kwalitatieve nieuwe laag. Deze nieuwe laag vond haar inspiratie in het historisch materiaalgebruik, zoals parket en natuursteen, maar steeds met een sterke, hedendaagse eenvoud en vormgeving waarbij enkele nieuwe blikvangers werden geïntroduceerd, zoals de keuken van Joseph Dirand in grafisch zwart-wit Minolo marmer. Door deze confrontatie van oud en nieuw op een respectvolle en integere manier aan te gaan, heeft de villa zijn allure van weleer teruggevonden.

 

Publicaties

RESIDENCE ― JUN, 2020 ‘Villa De Nil’

WEEKEND KNACK BLACK ― 09.05.2018 ‘Villa vindikleuk’

WEEKEND KNACK BLACK ― 18.04.2018 ‘Dame Blanche’