Villa Remmerie

Zogenaamd “Les Capuchines”.
De villa, ontworpen door architect A. Marchand in 1909, is gebouwd op het voormalige ‘Kallekenswijksken’.
De landelijke villa is opgetrokken in de stijl van de Normandische vakwerkbouw en de zogenaamde Engelse cottage, en is omgeven door een grote beboomde tuin.

 

Achille Marchand (1849 – 1925) was werkzaam als architect in de periode 1880-1925. Hij is gekend van onder meer verschillende herenhuizen en landhuizen in en rond Gent (Melle, Merelbeke en Vinderhoute).

 

Hij was eveneens de ontwerper van het indrukwekkende monument ter ere van de liberale Gentse burgemeester Charles de Kerchove de Denterghem, ingehuldigd aan de gelijknamigestraat in 1898.

Locatie Mariakerke
Programma Woning
Opdrachtgever privé
Status Opgeleverd
Periode 2015 - 2021

IN SAMENWERKING

Fotograaf Allt
CALLEBAUT VILLAREMMERIE 1

Callebaut Architecten stond in voor de algemene gevelrestauratie van de villa, waarbij de ramen werden gerestaureerd, het bezetwerk en vakwerk werden hersteld en het metselwerk werd voorzien van kalei. Er werd ook geïsoleerd aan de hand van hedendaagse technieken, zonder de historische context te raken.

 

Tijdens de restauratie werd onder het schilderwerk het prachtige bloemenmotief ontdekt, dat met veel aandacht voor het glazuur volledig werd vrijgelegd. Daarnaast stond Callebaut Architecten ook in voor oa. herstelwerken aan het terras vooraan, de traptreden, de schouwen werden afgelaagd en opnieuw gemetseld en het dak werd plaatselijk vernieuwd en voorzien van dakvlakramen en nieuwe leien.

Naast de gevelrestauratie werd ook het interieur plaatselijk onder handen genomen. Zo verzorgde Callebaut Architecten de herinrichting van de slaapkamers en badkamers op de eerste verdieping en creëerde plaats voor een polyvalente ruimte met
bureau en speelkamer voor de kinderen en 2 logeerkamers op de zolderverdieping.

 

Deze royale villa -in Engelse cottage stijl- zal dienst doen als gezinswoning met privé-praktijk, voor het uitoefenen van een vrij beroep.