Sint-Pietersplein

Na een uitgebreide renovatie schitteren twee burgerhuizen aan het Sint-Pietersplein weer in hun oude glorie. Groep Huyzentruyt kocht het leegstaande geheel en transformeerde het tot een wooncomplex met een adembenemend uitzicht op een van de bekendste pleinen van het land. De renovatie dient als een uithangbord voor het Sint-Pietersplein.

Locatie Gent
Programma Privé en commercieel
Opdrachtgever Groep Huyzentruyt nv
Status Opgeleverd
Periode 2018 ― 2022

IN SAMENWERKING

Architect CAAN Architecten
Fotograaf Gert Cornelis, Melanie Boeckxstaens
Gevelrestauratie Sint-Pietersplein – Callebaut Architecten i.s.m. CAAN Architecten ©Melanie Boeckxstaens

Het Sint-Pietersplein, gelegen in het historische centrum van Gent, is een indrukwekkend rechthoekig plein dat grenst aan de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk en de voormalige Sint-Pietersabdij. Dit plein, aangelegd tussen 1848 en 1851 volgens het neoclassicistische urbanisatieplan van stadsarchitect Charles Leclerc-Restiaux, heeft een rijke geschiedenis en is een belangrijk onderdeel van de stad.

Aan de westzijde van het plein bevinden zich twee symmetrische gevelwanden, met huisnummers 42-51 en 52-59. Een centrale monumentale trap verbindt het Sint-Pietersplein met het aangrenzende Sint-Amandplein. Aan de rechterkant van deze gevelwand bevinden zich twee burgerhuizen, met huisnummers 53 en 54, op de plek waar vroeger een snookerzaal, een copycenter en de populaire videotheek Roxy waren gevestigd. De historische gevels van deze burgerhuizen werden volledig gerestaureerd en zijn nu klaar voor toekomstig gebruik.

De restauratie maakte deel uit van een groter renovatieproject waarbij het voormalige Roxy Center en buurtpand werden omgevormd tot een wooncomplex met 18 appartementen en 2 commerciële ruimtes. De hoofdarchitect, CAAN Architecten, stond in voor het ontwerp en de inrichting van de appartementen, terwijl Callebaut Architecten verantwoordelijk was voor de restauratiewerken aan de buitenschil.

Gevelrestauratie

Het Sint-Pietersplein en zijn omgeving, waaronder verschillende huizenblokken en het Sint-Amandsplein, zijn geklasseerd als beschermd stadsgezicht. De burgerhuizen zijn sinds 20 juni 2023 aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed. De restauratiecampagne had tot doel het geheel duurzaam te herstellen, met behoud van de erfgoedwaarden, zodat het opnieuw de pracht en praal van weleer uitstraalt.

De werkzaamheden omvatten o.a. metselwerk, natuursteenherstel, dak- en timmerwerken, schrijnwerk, buitenpleisterwerken, smeed- en ijzerwerken en schilderwerken.