Landhuis Kouterhof

Het landhuis ‘Kouterhof’ is gebouwd in 1835 door de familie De Saegher-Van de Guchte, waarvan een opschrift nog zichtbaar is in de gevel. Het Kouterhof werd aanvankelijk gebouwd als 19e-eeuws buitenhuis, omringd door een zeer open kouterlandschap aangestipt met enkele molens.

Locatie Gavere
Programma woning
Opdrachtgever privé
Status opgeleverd
Periode 2012 ― 2016
Oppervlakte 923 m²

IN SAMENWERKING

Interieurarchitecte Nathalie Vervenne
Fotograaf Tim Van de Velde
KTH004

Het landhuis ‘Kouterhof’ in Ga­vere is gebouwd in 1835 door de familie De Saegher-Van de Guchte, waarvan een opschrift nog zichtbaar is in de gevel.

Het Kouterhof werd aanvankelijk gebou­wd als 19e-eeuws buitenhuis, omringd door een zeer open kouterlandschap aangestipt met enkele molens. Vandaag behoudt het pand nog steeds zijn statige rol in het dorpsbeeld, maar is het door de bouw van enkele wijken minder agrarisch gelegen.

Het ontwerp is sterk empire-getint met typische vergulde empire-orna­menten, zoals lauwerkransen en guir­landes. Opmerkelijk is de metalen klokkenstoel op zeshoekige basis, waarvan de klokken verbonden zijn met een getouwte dat reikt tot beneden.

Het Kouterhof staat op de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed sinds 1989.

De restauratiecampagne van het Kouterhof kan opgedeeld worden in vier hoofdmoten, met name ruwbouwwerken, dakwerken, timmerwerken en schrijnwerken. Algemeen wil dit zeggen dat de voorgevel, dakbedekking- en constructie, schrijnwerk, binnenvloeren, plafonds en binnenindeling aangepakt werden. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn de houten plankenvloeren en binnendeuren met beslag, natuurstenen schouwmantels, profilering van het buitenschrijnwerk en de vergulde pleisterornamenten in de voorgevel.