August

Het voormalige Militair Hospitaal van Antwerpen is een 19e-eeuws monument. Deze eclectische parel, een cluster van gebouwen, groeide inmiddels uit tot een residentiële oase in het stadsweefsel. Het Augustijnenklooster was onderdeel van deze historische site.

Locatie Antwerpen
Programma hotel
Opdrachtgever nv Kloosterkwartier
Status opgeleverd
Periode 2014 ― 2019
Oppervlakte 5.080 m²

IN SAMENWERKING

Architect Vincent Van Duysen Architects
Fotograaf Allt / Robert Rieger / Frederik Vercruysse / Marc Seelen
AUGUST ©Robert Rieger (6)

Het voormalige Militair Hospitaal van Antwerpen is een 19e-eeuws monument. Deze eclectische parel, een cluster van gebouwen, groeide inmiddels uit tot een residentiële oase in het stadsweefsel. Het Augustijnenklooster was onderdeel van deze historische site. De zusters droegen zorg voor de soldaten en vonden hun thuisbasis in deze gebouwen, waar zij soelaas vonden van hun beladen taak.

Hoewel het klooster onlosmakelijk deel uitmaakte van het Militair Hospitaal, bleef het door de meeste passanten onopgemerkt. De Augustijnen zusters onttrokken zich gedwee van het Antwerpse stadsleven. Hoe dieper men zich in het convent begaf, des te meer de sfeer zich op het privatieve richtte. Aan de voorzijde werden bezoekers ontvangen, centraal bevond zich de kapel en achteraan het residentiële gebouw. Drie tuinen boden verademing tussen deze entiteiten.

De intentie van Vincent Van Duysen Architects en Callebaut Architecten ontstond om dit verborgen juweeltje te herwaarderen met het ambitieuze project ‘August’. De opzet was om het historische DNA van de site en zijn context te respecteren en in ere te herstellen. Deze strategie vertaalt zich enerzijds in een zorgvuldige restauratie en anderzijds in het introduceren van een extra gelaagdheid in de rijke geschiedenis van het monument. Via visueel afleesbare aanvullingen werd het project nieuw leven ingeblazen tot een sprekende architectuur. De klemtoon lag op een doorgedreven respect voor het historische. Zo wordt bijvoorbeeld het oude metselwerk gecontrasteerd door een nieuwe staalconstructie, die werd geïnspireerd op de ‘Cour de la Pharmacie’.

Tegenwoordig staan niet meer de zusters, maar wel August in voor de ‘verzorging’ van de gasten – een hotel met 44 gastenkamers, restaurant, bar, wellness en winkel. Dit régime komt prima overeen met het voormalige kloosterleven. De overgang van de (semi-)publieke functies naar de private kamers volgt nog steeds het initiële parcours. Doch transformeerde het karakter van afzondering tot het optimaal openstellen van de site. De architecturale wandeling doorheen August begint onder de luifels van de nieuwe hoofdingang, geflankeerd door een boom als ‘landmark’. Dit onthaal refereert naar de glazen luifels van de voormalige terrassen van de ziekenhuispaviljoens. De bezoeker wordt verwelkomd langs een lijnvormige wintertuin, die toegang verschaft tot alle gebieden van de site van het Militair Hospitaal.

In het complex hangt het ingetogen leven van weleer nog steeds in de lucht. Het kleurenschema van het interieur werd geïnspireerd op groentinten en houtachtige materialen, gekozen op basis van stratigrafisch kleuronderzoek. Daarenboven wordt gespeeld met een sober contrast tussen de steeds terugkerende, eigentijdse, zwarte elementen en het wit gekleurde, klassieke interieur. De tuinen – een ommuurde tuin, een centrale grottuin en een afgelegen ‘jardin sécrèt’ – allen ontworpen door Martin Wirtz, evoceren eenzelfde rust. Exemplarisch is bijvoorbeeld de ‘grotto’, die zich aftekent in de grottuin als een relict dat ons herinnert aan de voormalige woonplaats van de zusters.

De herbestemming van kloostercomplex naar hotel, in de site van het Militair Hospitaal, resulteert in een ge(s)laagd ensemble dat op kwalitatieve wijze resoneert met én in de Antwerpse stedelijke context.

 

Publicaties

ARCHITECTURA.BE ― 16.03.2020 ‘Voormalig Militair Hospitaal in Antwerpen gerestaureerd met respect voor historisch DNA’

IDEAT.COM ― 25.09.2019 ‘Hôtel: Retraite chic dans un couvent d’Anvers’

THESPACES.COM ― JUL, 2019 ‘The spartan interiors of Antwerp’s August hotel reflects its convent past’

STIJLVOL WONEN ― JUN, 2019 ‘Hemel op aarde’

ELLE.COM ― 22.04.2019 ‘Het voormalige klooster August is nu een hotel, bar, restaurant, wellness spot en shop in één’

ENTREEMAGAZINE.NL ― 09.04.2019 ‘[Geopend] August in Antwerpen (B)’

SABATO, WEEKENDMAGAZINE VAN DE TIJD ― 06.04.2019 ‘Nuns and roses’

DIRECTIONS, THE MAGAZINE BY DESIGN HOTELS ― 10.12.2018 ‘The Making of August’

 

Prijzen

NOV, 2019 ― WALLPAPER* BEST URBAN HOTEL AWARD 2019 i.s.m. Vincent Van Duysen Architects

23.09.2019 ― HET SCHOONSTE GEBOUW 2019 i.s.m. Vincent Van Duysen Architects