Neogotisch landgoed

Het afgelegen landgoed in de Vlaamse Ardennendreef is gecentreerd rond een neogotische L-vormige villa uit de jaren 1890. De villa ligt op een terreinhelling en is bereikbaar via een smal gekasseid pad, dwars doorheen glooiende weiden. Het gebouw wordt omringd door een prachtig stukje Vlaamse Ardennen, met velden en weilanden die zich uitstrekken tot aan de horizon van de stad Oudenaarde. De architectuur van de villa is een schitterend voorbeeld van neogotische bouwkunst.

Locatie Leupegem
Programma Tweewoonst
Opdrachtgever Privé
Status Opgeleverd
Periode 2012 ― 2016
Oppervlakte 950 m²

IN SAMENWERKING


Renovatie Neogotisch landgoed – Callebaut Architecten

Het eind 19e-eeuwse pand vertoont de typische klassieke details, zoals drielobben boven de ramen, zorgvuldig uitgewerkte details in de baksteenarchitectuur, fraaie dakkapellen en hefschuiframen. Opvallend is het aangelegde terras voor de villa, dat bovenop recent gebouwde garages is geplaatst.

De restauratie heeft van dit historische pand een comfortabele tweewoonst gemaakt, waar het aangenaam vertoeven is te midden van natuur en geschiedenis.

Na jaren van gebruik en verhuur van de neogotische tweewoonst, diende een opfrissing en modernisering met hedendaags comfort zich dringend aan. Dit moest echter gebeuren met respect voor het historische karakter van het gebouw, zodat de neogotische woning in al zijn pracht hersteld kon worden naar het originele model, inclusief ramen, baksteendetails e.d. Het oorspronkelijke hoofdvolume bleef behouden en werd met respect voor het gebouw volgens de regels van de kunst gerestaureerd.

Het historische uitzicht werd bewaard en zelfs versterkt door het herstellen van de paars bakstenen gevel met siermetselwerk, wit geschilderde schrijnwerk, zwart verglaasde stormpannen en zwarte sierankers. Elementen die in de loop der tijd verloren waren gegaan, werden teruggebracht: het aanwezige smeedwerk werd opnieuw verguld, schouwen werden hersteld en dakkapellen werden teruggeplaatst. Zelfs de stenen voorgevel van de kelders werd vervangen door recuperatiestenen.

De historische opsplitsing van het gebouw in twee woningen met elk een eigen toegang bleef behouden, evenals de lange oprit als primaire toegang tot de oprit. Er werd maximaal gebruik gemaakt van het bestaande volume, door ook de – deels – ondergrondse garage te integreren als functionele ruimte, met wasplaatsen en dressings. Het geheel werd harmonieus ingepast in de omgeving met struikgewas en streekeigen bermgewassen.