Kunstencentrum Vooruit

Het Feestlokaal van Vooruit werd opgetrokken in 1911-1913, naar ontwerp van architect Ferdinand Dierkens. Het Kunstencentrum Vooruit is uitgegroeid tot een toonaangevende nationaal en internationaal georiënteerde kunstinstelling. Het is een bruisend centrum dat plaats en podium biedt aan artiesten van allerlei slag.

Locatie Gent
Programma kunstencentrum
Opdrachtgever Kunstencentrum Vooruit
Status opgeleverd
Periode 2010 ― 2018
Oppervlakte 20.000 m²
Totaal budget 1.850.000 euro

IN SAMENWERKING

Fotograaf Allt
GROTE LOOP (48)

Het Feestlokaal van de Vooruit werd opgetrokken in 1911-1913, naar ontwerp van architect Ferdinand Dierkens. Zowel voor- als achtergevel vormen een dynamisch geheel van natuurstenen rondbogen en gebogen balkons, vloeiend houten schrijnwerk en metalen constructie-elementen, allen typerend voor de Art Nouveau-stijl. Het achterste volume kijkt uit op de Schelde en bevat een theater en bioscoopzaal met bijzonder fraaie interieurs.

Het Kunstencentrum de Vooruit is uitgegroeid tot een toonaangevende nationaal en internationaal georiënteerde kunstinstelling. Het is een bruisend centrum dat plaats en podium biedt aan artiesten van allerlei slag; jaarlijks krijgt de Vooruit dan ook meer dan 250.000 bezoekers over de vloer. De sterke groei van de afgelopen jaren, gewijzigde maatschappelijke noden en een ingrijpende stedenbouwkundige vernieuwing in zijn directe omgeving, noopten Vooruit tot het opstellen van een globaal masterplan voor de volledige infrastructuur. Dit masterplan is een dynamisch gegeven en wordt dan ook permanent bijgestuurd.

In navolging van Romain Berteloot heeft Callebaut Architecten in 2010 het project kunnen overnemen. Het masterplan is geënt op het driesporenbeleid dat de Vooruit hanteert, met betrekking tot zijn infrastructuur en waarin we drie pijlers onderscheiden: restauratie, renovatie en dagelijkse exploitatie. In dit masterplan werkt het preventief onderhouden van de infrastructuur, om nieuwe en dure restauratiewerken te voorkomen en het restauratieniveau van het geklasseerde monument te waarborgen. Daarvoor werd een onderhoudsdraaiboek opgesteld.

Verder was het jaar 2013 in de geschiedenis van de Vooruit een scharniermoment.

 

Publicaties

VAI.BE ― AUG, 2020 ‘Kunstencentrum Vooruit’

FOCUS KNACK ― 09.01.2017 ‘Restauratie en onderhoud Vooruit in Gent kost tien miljoen komende twintig jaar’

GVSALM, JAARGANG 36, NR. 2 ― MAART-APR, 2015 ‘Op de Chantier’